zondag 30 mei 2010

De kas is klaar

Vandaag eindelijk de plantjes uit de kweekkas van binnen overgeplant in hun definitieve potten. En buiten in de kas gezet!

Van links naar rechts en boven naar beneden:

2x sierpeper Medusa
een schotel met 3 bakjes en daarin tomaat Balkonstar van de vorige kweek (maar ik denk niet dat ze het overleven)
3x sierpeper Medusa
2x snackpaprika Vitapep
4x tomaat Balkonstar
3x Hongaarse paprika
2x paprika Merit
1x snackkomkommer
3x komkommer Eureka
2x paprika (uit de supermarkt -> probeersel)
+ een nieuwsgierige kat ;-)

Als de boel weer wat gegroeid is, kunnen de tomaten en sierpepers eruit en kunnen er 2 plankjes uit het rek zodat er goenoeg ruimte voor de paprika's en komkommers is om door te groeien.
Vandaag nog komkommer gezaaid in de moestuinbak (komkommer Fatum) en vanavond een overheerlijk kopje muntthee uit eigen tuin gehad!

En het regent! Mijn regendans van gisteren heeft dus toch geholpen :)

zaterdag 29 mei 2010

Moestuin!

Jaaa hier is ie dan, de moestuin-update! :)


Gisteren de hele dag op mijn knieën gelegen om onkruid tussen de opkomende grassprieten weg te halen. Gisteravond nogmaals gras gezaaid, gelijk koemestkorrels erop en heen en weer gelopen met gieters (pfff...waterpomp toch meer kapot dan we dachten).


Vandaag bij Action nog zes flexibele manden gehaald, daar gaatjes in geboord voor de afwatering en daar de rest van de pootaardappelen in gezet. Ideaal die bakken en supergoedkoop. De andere al geplante aardappelen in twee aardappelzakken kwamen al heel erg goed op, dus die zijn alvast voor het eerst opgehoogd.


De laatste 1/4 delen van de bakken heb ik ingezaaid met chinese boontjes, stoksnijbonen, stamslabonen en nieuwe radijsjes. De slasoorten komen heel erg goed op, volgens mij moeten we veel sla eten ;-)


Inmiddels staan ook de courgettes (4x), de pompoen (1x), de sierkalebassen (2x) en fleskalebassen (2x) in de tuin. Verder heb ik nog uien geplant die uit de kelder komen en al uitliepen. Gewoon om te kijken of dat lukt.


Komende week de tomaten en paprika's naar de kas buiten, de sierpepertjes in hun definitieve potten overplanten en 1 komkommer in een moestuinbak overzetten en 1 in de kas erbij.


Vanavond en vannacht komt er (eindelijk!) regen, dus maar eens kijken hoe het er over een dag of twee bij staat allemaal. Hieronder foto's!    
 
                                           


                                               Klein Duimpje sla (éénpersoons kropjes)
                                                         Aardappels in een aardappelzak
                                                                         Aardbeien
                                                   Moestuinbak, laatste deel vandaag ingezaaid
Snijbiet Chard Bright

dinsdag 25 mei 2010

Gevonden!

Hij is terug! Mijn blauw-witte akelei :-D
Bij mijn moeder was hij heel slecht opgekomen dit jaar,
een zielig hoopje akelei eigenlijk.
Nog geen 15 centimeter hoog, met maar 3 bloemen eraan.
Dus ik heb vandaag in eigen tuin gezocht én gevonden:







Verder zag ik nog de vierde soort die eindelijk uitgekomen was;
de rood-roze akelei. Zo mooi!
Heb er daar (vrijdag) ook nog meer van gezaaid,
dus ik hoop dat die allemaal nog opkomen.







Na een paar dagen niks in de tuin doen, heb ik vandaag weer een slow-start gemaakt. Morgen weer een hele dag voor de tuin (want geen kinderen thuis ;-) ). Een stuk of tien potten heb ik ingezaaid, met bloemen-mengsels en een paar grote potten met eetbare dingen voor de konijnen (wortels (voor het loof), dille, peterselie en oregano). Verder nog wat onkruid tussen de tegels verwijderd (altijd een fijn werkje.....) en verder vooral lekker genoten van het heerlijke weer samen met de kinderen.

Vanmiddag nog een poos bij de vijver zitten kijken naar de kikkers, het is weer concert-tijd! Een herrie dat die beesten maken....het is maar goed dat ik deels doof ben (door een voorhoofdsholte-ontsteking, wordt aan gewerkt dmv antibiotica). Wanneer ik weer goed hoor zal ik 's morgens wel wakker worden door de kwakende kikkers :)

Hier wat foto's van de muzikanten ;-)































Ik vond ook nog een (hele) late bol in bloei, de Narcissus Professor Einstein;


En deze 'liefjes' vond ik te mooi om niet op de foto te zetten;




Ik hoop van harte dat de voorspelde regen voor morgenavond ook daadwerkelijk over ons heen komt. De moestuin ligt er droog bij, de waterpomp is nog steeds niet werkende, dus de regen is hier erg gewenst! 

Gisteren alle onkruid (zevenblad!) uit de moestuinbakken gehaald en heb gelijk gezien dat al vrijwel alles opgekomen is! 

Moet deze week nog de rest inzaaien (voornamelijk bonen) en dan is 'de moestuin' gewoon klaar. Nouja, dat wil zeggen, qua bakken dan ;-) Het gras komt wonderbaarlijk genoeg ook al op (zonder enige vorm van water) dus dat gaat helemaal goedkomen!

zaterdag 22 mei 2010

Bloed, zweet en tranen

Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, máár het is klaar! Vanaf de vlindertuin tot aan het bruggetje van de vijver (zo'n 30 meter lang en bijna 2 meter diep) is de tuin sinds gisteravond onkruidvrij, met een randje stenen afgezet én ingezaaid. Het is eigenlijk wel te laat denk ik, voor de bloemen. Maar ik heb gezaaid met onder anderen 3 soorten stokrozen, 5 soorten akelei, schildpadbloem, viooltjes, koningskaars, dahlia's (mix), zomerbloeiers (mengsel) en nog wat andere bloemen.

Ook heb ik eindelijk de zonnebloemen ingezaaid (waarschijnlijk ook veel te laat). Een randje langs het nog aan te leggen terras bij de vijver (tussen de ranonkelstruik), bij het speelhuis (foto) van de kinderen tussen de buxus, en tegen de schutting van de buurman naast de vlindertuin. De vlindertuin is een apart stukje tuin (ongeveer 2,5 bij 6 meter) waarin vlinders aantrekkende bloemen staan. Twee vlinderstruiken, margrieten, brandnetels (die staan sowieso overal in de tuin, wel met beleid overigens), lavendel, distels, teunisbloem, munt, vergeet-mij-nietje, en ik heb nog wat zaadjes van verschillende zomerbloei-mengsels gezaaid.



Vooral gisteren een goede slag geslagen, veel brandnetels geplukt die op plaatsen stonden waar ik ze liever niet heb (laat ik drogen, voor de konijnen). Achterste grasveld gemaaid tot waar man alle berenklauw uit heeft verwijderd (hij is op de helft, en mooi dat het wordt :-D ), en dan de rest van het onkruidvrij maken van de tuin langs de vijver afgekregen.



Morgen even lekker niks (we gaan richting mijn moeder, die haar been in het gips heeft) een welverdiend dagje relaxen en barbequen. Maandag even naar het tuincentrum, rozemarijn voor de kruidentuin kopen, en kijken of ze nog aardbeien hebben. Dan de kas nog verplaatsen (toch maar niet op het terras, komt niet helemaal uit), en de courgette, pompoen, kalebas en komkommer naar buiten verplaatsen. 

Genoeg te doen weer de komende week! Man gaat weer bezig met de berenklauw (maandag) en 's avonds gaat ie beginnen met het terras bij de vijver (daar kunnen we mooi 's avonds eten, dan is daar al schaduw!). Ik ga verder met de moestuin; onkruid trekken, nog een stukje omwoelen en gras zaaien, daarna tegelpad leggen van vijver naar toekomstig moestuin-terras. Morgen nog maar even extra genieten van het dagje niksen ;-)

woensdag 19 mei 2010

Aquilegia

Oftewel akelei! Eén van mijn favoriete planten. Alleen de roze en de paarse zijn nu opgekomen, de blauw-witte is spoorloos verdwenen....









Ik vind akelei prachtig! Een mooie sierlijke bloem aan ranke stelen. En in de meest prachtige kleuren....van wit tot diep donkerpaars. Enkel en dubbel, éénkleurig en tweekleurig.

Ik moet nog meer zaaien (ja nu nog...) want ik heb nog zaadjes voor een blauwe, blauw-witte, donkerrode, roze, en een gele akelei. Maar eerst moet al het onkruid weg.....ik heb vandaag een groot stuk tuin vrijgemaakt langs de vijver. Dat was volgegroeid met klimop (vorig jaar al verwijderd), gras, brandnetels en berenklauw.

Nu dus al mooi een stuk kaal, op wat planten na die ik behouden heb (rabarber! een paar plukken hondsdraf en een aantal stukken kruipend zenegroen). Voorlopig komen daar dus zaailingen in, volgend jaar, of in etappes de komende jaren komen er wel vaste planten in te staan.


Man maakt zich momenteel kwaad op het grasveld wat hierboven links aansluit; alle berenklauw wordt eruit gespit. Daarna maken we het randje tussen tuin en gras verder klaar en gaan we het tegelpad opnieuw aanleggen. Nu zijn de tegels (40x40) aansluitend gelegd, wij willen ze een voetstap uit elkaar hebben liggen en bovendien niet in een rechte rij (brrr) maar een mooi kronkelend pad.

dinsdag 18 mei 2010

Intro...

Deze blog zal gaan over mijn tuin.

Mijn tuin is 900m2 groot en ik werd er gelijk verliefd op, toen wij ons huidige huis samen met een makelaar bekeken. Inmiddels zijn huis en tuin al bijna anderhalf jaar in ons bezit en wordt vrijwel al mijn vrije tijd aan de tuin besteed.



Na 3 jaar geen onderhoud, wachtte er een schone taak op ons. De tuin was een verschrikking, in plaats van het mooi ontworpen fotootje in de brochure van de makelaar (zie foto). Vorig jaar hebben we kilo's klimop, vele coniferen, brandnetels en berenklauwen verwijderd.

De globale indeling van de tuin staat inmiddels ook op papier. De komende 10 á 15 jaar is de tuin voor ons (het gezin), daarna wil ik mijn droom gaan realiseren; een bezoektuin aanleggen.

Het tuinieren an sich gebeurt grotendeels met de hand, zonder gif en zwaar materieel. Enerzijds uit praktisch oogpunt; zwaar materieel kan niet aan de achterkant van het huis komen (ene kant poort + stenen muur, andere kant garage) en anderzijds vanwege het milieu, vanwege het feit dat er enorm veel leven in onze tuin aanwezig is (gronddiertjes, vogels, vlinders, kikkers, vissen, bijen, hommels, etc) en omdat wij ons eigen water oppompen (geen drinkwater, maar voor de tuin / hogedrukreiniger / vullen van zwembad).



Op dit moment is de moestuin aangelegd en bijna volledig ingezaaid, een 3-tal terrassen in voorbereiding, de kruidentuin uitgebreid (ingezaaid), het boomgaardje c.q. kippendeel in oprichting, en nog veel meer.

Daarom deze blog! Voor vorderingen, foto's, lijstjes en meer omtrent Sarah's tuin.