dinsdag 31 augustus 2010

Tuinstilte

Eindelijk weer even tijd en zin om te typen!

Vorige week zijn alle tuinplannen flink in het water gevallen door alle regen die op ons neerkwam.
Helaas pindakaas. Wel een aantal grote klussen kunnen doen, zoals het kappen van de coniferen rondom de vijver.

Een grote bos die bestond uit 4 coniferen aan het begin van het bruggetje over de vijver. Die werd zo groot dat we niet meer normaal het bruggetje op konden lopen, bovendien vond ik dat deze het uitzicht vanaf de woonkamer geen recht deed. Kortom; eruit met die zooi ;-)
Daarnaast nog aan de rechterkant van de vijver nog een aantal van de coniferen gekapt, dit waren er 5. Er staan er nu nog 3, aan de andere kant van het watervalletje. De bedoeling is om de waterval hoger en (dus) groter te maken, zodat we vanaf het terras naast de vijver op de waterval kunnen kijken.

Het terras zelf is inmiddels echt klaar, inclusief weer een stuk er bij aan. Dat moest vanwege de buitenkeuken omdat we die daar willen plaatsen volgend zomer. Voor de winter moet er nog een pergola komen over het terras heen (wordt een schaduwterras) en we verplaatsen dan de boom uit de voortuin daar naartoe. Dit blijkt, na lang zoeken, een dwergmoerbei te zijn (dus de vruchten zijn eetbaar, yay!) en die is uitstekend geschikt om te fungeren als leiboom. Kortom; die mag over de pergola groeien! Deze boom groeit zeer snel, want vorig jaar heb ik hem flink terug gesnoeid en op dit moment is hij al weer op de grond met zijn takken. Vanaf ruim 2 meter hoogte dus.

Afgelopen weekend heb ik kennisgemaakt met een mede-tuin-gek haar tuin :-D En we mochten gelijk een kofferbak vol met vaste planten meenemen. Hartstikke gaaf dus! Van lelietjes der dalen, een vlinderstruik, prachtig mooie roze anemonen en kattengras tot heel veel soorten (vaste) geraniums, een dropplant, irissen, vrouwenmantel und so weiter. Mij = blij! :-)
Gisteren en vandaag bezig geweest met alles in de tuin zetten, ik moet nog 2 bakken nu.

De moestuin blijft aardig wat geven, vandaag weer 600 gram snijbonen geoogst, een courgette, een handvol peulen en toch nog twee handen vol paarse boontjes. Morgen alles maar even in de vriezer werken. De sla doet het goed, komkommer Fatum heeft 5 komkommers in wording (grootste is nu zo'n cm of 13), de venkel begint met zijn knolletje, en jaaa hiep hoi we zagen vanavond de eerste broccoli!!!!!

De aardbeien zijn gek genoeg aan een groeispurt begonnen, en die wil ik voor de winter dus nog even in een hele moestuinbak overplanten. Ze staan nu in potten maar dat wil ik niet meer. Lente uitjes zijn klein gebleven en die ga ik komende week oogsten denk ik.

Momenteel ben ik erg druk bij Viva (2 moderators op vakantie én de forummailbox beheren) dus tijdelijk even wat minder blogs hier :)

zondag 22 augustus 2010

Time flies...


....when you are busy!

Kinderen elke dag naar de Kindergarten betekent zeeën van tijd! Nouja, zou ik wel willen, maar elke dag blijkt weer dat de tijd dat ze daar zijn (van 08.00 tot 14.00) zo weer voorbij is.
Ik ben in elk geval de afgelopen 3 weken, naast het algehele puinruimen ook flink aan het klussen geslagen, ook binnenshuis. We kunnen het rolluik weer fatsoenlijk naar boven en beneden doen zonder het touw te moeten vast binden ( ;-) ), foto's zijn ingelijst, schuren opgeruimd, bankjes veranderd van goud (houtwerk) en tijgerprint (zitting) veranderd naar donkerrood (hout) en oranje met witte bloemen (zitting).

In de tuin ook weer een hoop gedaan, en komende week staat ook in het teken van de tuin. Man is vrij en dus pakken we even flink aan. Daarna komt het klussen binnen wel weer. Er staat nog op de lijst; de trap (deels) voorzien van bekleding, een hele fijne, maar lelijke stoel opknappen (nieuwe verf en bekleding) en voor mezelf een baan in de wacht slepen.

Hieronder wat van de nieuwste foto's uit de tuin:

De rozen staan voor de tweede keer in bloei!
In combinatie met regen geeft dat altijd mooie plaatjes....

Roodroze Zinnia:
Eerste oogst van de snijbonen! (Lekker waren ze!)
Paprika Merit:
Merel *smelt*
Haar oren zijn écht enorm :-D
Afgelopen week de muur en border naast de kas leeg gemaakt (planten verplaatst). Er komen tegels in, daarna komen er klimrekken aan de muur. Volgend jaar komen daar komkommers en (halfschaduw-)klimplanten.
Mooie oogst; een aardappel in de vorm van een hart!
De allereerste patisson-pompoen (dacht dat ie niet meer zou komen dit jaar :) )
De witte vlinderstruik staat eindelijk in bloei!!
Onze oplossing voor de omgevallen boontjes; de boonbrug;

Zonnebloem met 26 knoppen!
Onbekend bloemetje, maar van een prachtige kleur!
Een nestje (muggen??) in de basilicum;
Komkommerkruid:
Godetia / Zomerazalea;
Oogst aardappel Desiree

zaterdag 14 augustus 2010

Lievemeersmeisjes in mijn zomer

De dagen worden elke dag alweer een paar minuten korter. In de avond koelt het sneller af.... Ik zeg; tijd voor een terugblik op mijn zomer!

Lievemeersmeisjes
Door de lucht buitelende vlinder-paartjes, complete kikkerconcerten bij het ontwaken van de zon, tientallen libelles die boven de vijvers zwermden op jacht naar insecten, jonge vogeltjes die uitvlogen, maar ook....kapot gevallen eitjes uit nesten en vissen die kikkervisjes opaten. Vele lievemeersmeisjes (volgens Zoon ;-) ) die succesvol ingezet zijn in de moestuin in de strijd tegen de luizen, de poezen die hun eerste zomer in de tuin vooral slapend en jagend hebben doorgebracht, afscheid nemen van mijn oudste lieve konijnendame en het verwelkomen van een prachtig mooi konijnenmeisje.

Moestuin
Experimenten in de moestuin, dingen leren over mijn tuin; wat is de beste plaats om bepaalde groenten te zaaien? Wat wil wel en wat niet goed in potten groeien? Wat wil ik nog meer proberen volgend jaar? Uitrusten in de moestuin, geen genoeg kunnen krijgen van het prikken van de zon op je huid. Nieuwe plantjes ontdekken, kilo's onkruid trekken, liters water sproeien, een mooi grasveld zien ontstaan.

Koolmeesje oplappen
Voor mij onbekende vlinders en kevers spotten, kikkervisjes in huis houden en later uitzetten in de vijver, een koolmeesje oplappen, handige bewaarkistjes maken voor alle zaadjes, genieten van heerlijk geurende bloemen in de woonkamer die uit eigen tuin komen, paarse boontjes kweken.

Gedeelde passie
Per ongeluk bijna op een dikke pad stappen, verwondering over hoe mooi bloemen in groente kunnen zijn, bloemenzaadjes zaaien die soms uitgroeien tot prachtige planten en soms gewoon helemaal niet opkomen. Advies vragen op het vivaforum, vanaf de zijlijn meekijken bij andere tuinfanaten en moestuinierders; gedeelde passies. Lange zwoele avonden met wijn, zonsondergang vanuit eigen tuin, een heuse orkaan, heel veel foto's maken, zelf een weblog starten, ontwerpen maken, tuindromen dromen en een wensenlijstje maken.

De zomer is nog niet helemaal klaar dit jaar en ik hoop uiteraard op nog flink wat mooie dagen. Maar ik kan wel zeggen dat het een geslaagde zomer is geweest.

NB: Deze blog verscheen ook op viva.nl

zondag 8 augustus 2010

Geknakte boon en oogsten

De stokbonen zijn zo hoog geworden dat ze geknakt zijn :-( Morgen ga ik kijken of er nog iets te fixen valt. Wel weer een mooi moestuinleermoment voor volgend jaar! Nog véél hogere stokken neerzetten bij de bonen.

Vorige week hebben we bijna elke dag uit de moestuin gegeten. Ik heb ook de aardappelzakken op de kop gegooid, maar dat viel nog een beetje tegen. Heel veel kleine aardappeltjes. Ik vrees dat de planten toch iets meer ruimte nodig hebben, dus voor volgend jaar moeten we nog iets anders verzinnen.


Vandaag nog weer geoogst, en daarbij zaten zowaar mijn allereerste aardbeien! Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen :-D Daar zoek ik overigens ook nog een oplossing voor....ik heb ze nu in grote potten staan maar wil ze volgend jaar heel graag in de volle grond (ivm de uitlopers en het uitdrogen). Maarja, ze moeten we op een plaats waar genoeg zon op staat én ze moeten zich nog wat kunnen uitbreiden zonder dat ik een hele vlakte van aardbeien krijg....



Merel!

Onze nieuwe trots: kruising Vlaamse Reus en Frans Hangoor, we noemen haar Merel!
(Koppeling met de groep is helaas niet gelukt vandaag, ze is toch nog te jong om haar mannetje te staan, ze is twee maanden. Over een maand proberen we het nog eens :) )







vrijdag 6 augustus 2010

De naaidoos van oma en meer

Beetje idiote titel! Maar het omvat wel waar ik over wil schrijven op dit moment.

Afgelopen week ben ik in huis veel bezig geweest met spullen uitzoeken, kamers opruimen, et cetera. De bijkeuken (washok) hoorde daar ook bij. Ik kwam daar in de commode de naaispullen tegen van mijn oma. Tijd om ze uit te zoeken. Ik kreeg ze 5 jaar geleden, nadat mijn oma overleden was. Al die tijd meeverhuisd en een plekje gekregen....dat zou ik later wel uitzoeken. En nu ik in het bezit ben van een prachtige nieuwe naaimachine werd het toch echt uitzoek- en opruimtijd.

En zo geschiedde. Ik kon lekker weer even mijn oma's luchtje opsnuiven en kwam allerlei grappige dingen tegen. Zo ook wat papieren die al heel oud zijn, onder andere een stuk uit een socialistische krant uit de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog. En een papieren zakje van de sigaren- en tabakswinkel die de vader van mijn oma vroeger heeft gehad. Ik heb dat soort schatten bewaard. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen ze weg te doen want het herinnert me aan oma en bovendien is het een deel van haar (en dus mijn) geschiedenis.

Ik heb, als een soort eerbetoon aan oma, een serie foto's gemaakt van naaispullen die ik aantrof in de kistjes die ik opgeruimd heb. Je kan de serie bekijken op mijn Flickr-photostream.

En verder heeft man de buitenkeuken vorig weekend opgehaald. Hij wil eerst het terras bij de vijver een stukje vergroten, en als dat klaar is komt de buitenkeuken daar te staan. Ik verheug me nu al op de keren dat ik buiten kan koken, terwijl de kinderen aan het spelen zijn in de tuin....heerlijk.



Verder hebben we Dochter nog van een nieuw bed voorzien. Ledikant weg en een heus echt groot bed gegeven. Poeh. Mijn kleine meiske wordt nu echt groot....



Tja en dan morgen.....morgen gaan we een nieuw nijntje ophalen! Och....ik werd zooo ontzettend verliefd op een stel prachtig gekleurde kleine Vlaamse Reusjes. Dus na 7 asieldieren komt er hier toch 1 konijntje die ik op haar looks heb uitgezocht via Marktplaats. Het is een kruising tussen een Vlaamse Reus (paps) en een Franse Hangoor (mams) en ze is geel qua kleur. Morgen foto's!

De tuin is vooral ontdaan van onkruid, de afgelopen week. We hebben bijna elke dag heel fijn uit de tuin gegeten, peultjes, paarse boontjes, sla, bietjes, courgette en 2 komkommers! Gaat lekker zo ;-) Het gras trekt ook weer lekker bij, na die droogte en hoge temperaturen. Ben ook veel bezig geweest met klusjes in huis, dus niet zo heel veel buiten.

Wel heb ik een ontwerp op papier gezet voor het nieuwe konijnenhok. De ren zal ook nog uitgebreid worden, maar hier alvast een sneak-preview;


Volgende week meer tuinblogs :)