dinsdag 29 juni 2010

Heet en wild

Rare titel voor een tuinblog, niet? ;-) Ik zal het uitleggen!

Heet was het buiten, de afgelopen dagen. Pfoeh! Kon ik hoogzwanger van de eerste nog uuuuuren liggen bakken in de zon; na mijn tweede zwangerschap kan ik he-le-maal niet meer tegen de warmte. Het was dus afzien, de afgelopen week. Inmiddels is het vanavond iets afgekoeld, maar de weermannen voorspellen nog meer hitte voor de komende dagen. Dus het zwembadje staat op, voor de nodige verkoeling.


Gelukkig genoeg heeft man de waterpomp weer weten te fixen na een helder moment.



De afgelopen weken was het vooral alleen sproeien wanneer het echt heel erg nodig was. Nu kunnen we weer naar hartenlust de pomp aanzetten. Wegens de enorme tijd die het kost om handmatig te sproeien (minimaal anderhalf uur) hebben we nu zo'n ronddraaiende sproeikop die je helemaal in kan stellen. Héél fijn, want hij sproeit tuinbreed! Dus we beginnen in de moestuin en verplaatsen het ding dan een keer of 4 naar voren toe. Zo wordt alles gelijkmatig én goed besproeid en kunnen we zelf wat anders gaan doen.

Man heeft dus vanavond in de hitte (respect!) het terras bij de vijver afgemaakt. Eerste laag brekerzand tussen de tegels ligt er ook op. Nu moeten de tegels zich eerst een beetje zetten en dan komt er nog een laag brekerzand op.













Daarna kan ik het eindelijk gaan inrichten ;-) Morgen eerst beginnen met de tuintafel, die wil ik opschuren en opnieuw beitsen of oliën (ligt er een beetje aan hoe de tafel er uit ziet na het schuren) en daarna kan 'ie op het terras. Dan komt de schommelbank en een nog te repareren bankje erbij. Wat potten en rondom gras. Volgend jaar willen we nog een soort overkapping maken door een vierkante pergola te plaatsen waarover blauwe regen gaat groeien. Zoiets als dit http://users.telenet.be/mijnwereld/blog/010.09.03.2006.jpg

Ik heb vanavond de eerste boeketten uit de tuin op de vaas gezet en een bloemstuk voor de buitentafel gemaakt. De rozen uit de tuin geuren heerlijk, de hele woonkamer ruikt ernaar. En natuurlijk moeten de rozen op de antieke rozenvaas van mijn oma! :)


Verder een vaas met kamille


Een een bloemstuk met bladeren van de pluimpapaver, knikkende zegge, kamille, lavendel en een nog voor mij onbekende paarse bloem. Een wild (=titel ;-) ) bloemstuk dus. Ik hou daar wel van!

                  
                                        

woensdag 23 juni 2010

Relaxdagje in de moestuin

Het was vandaag weer even wennen aan de drukkende hitte. Eerst binnen in huis maar een beetje aangeklooid met het huishouden, daarna lekker op mijn  gemakje in de moestuin aan de slag gegaan.

Ik heb eerst alle oude radijsjes eruit gehaald en de bruikbare eraf geknipt. Het meeste was heel klein gebleven en helemaal verhout. Dus die zijn allemaal op de composthoop beland. Mijn vermoeden is dat ze te weinig zonlicht krijgen in de bakken. Er waren nog een paar eetbare radijsjes bij, waaronder 1 hele grote;


Die rechtsonder is het formaat van een normaal radijsje ;-)
Alle zevenblad en andere onkruid is weer verwijderd uit de bakken (het viel gelukkig mee dit keer).

Toen de radijsjes op waren, ben ik maar met goede moed begonnen aan het antivogel en -luis plan. Cd'tjes en oorwormhuisjes opgehangen aan stokken midden in de bakken.

Daarna nog dingen bijgezaaid (spinazie, bietjes, bloemkool, sla uitje en komkommer) en nieuw ingezaaid; venkel! Andijvie; dit keer geen winterandijvie (dáárom kwam de andijvie zo slecht op!) Kervel rondom de sla -> schijnt ook tegen luizen te werken, en bonenkruid midden tussen de bonen -> schijnt een lekkere smaak aan de bonen te geven).

Vanavond weer gras gemaaid in de moestuin en zowaar; het begint er nu echt op te lijken. Volgende week of de week erop (ligt een beetje aan het weer ook) nog een keer bijzaaien en dan moet het goed komen.

Voor de volledige beestjesbestrijding heb ik nog rondom de bakken ecokorrels gestrooid tegen de slakken. Ik weet niet zeker of het slakken zijn, die de jonge plantjes aanvreten, want ik zie niet echt slakkensporen. Ik denk ook dat ze het beter hebben in de compostbakken, waar ik ze veelvuldig heb gespot. Maar; het zijn ecologische korrels die verder geen schade aan kunnen richten. Dus in het kader van 'beter voorkomen dan genezen' heb ik ze maar gewoon gestrooid!

Dodelijke combinatie

Kinderen en water, dat is soms een dodelijke combinatie. Vorige week had ik er op het Viva-forum nog een discussie over.

Ik heb een grote vijver in de tuin én twee kinderen. Sommige vrienden en kennissen hebben me al voor gek verklaard dat ik de vijver niet wilde dempen toen we hier kwamen wonen. Maar juist de vijver is een bron van leven in de tuin vind ik. Libelles, waterjuffers, kikkers, vissen, vogels en dan heb ik het nog niet eens over de torren, kevers en waterspinnen die op en rondom het water leven.

Vorige week opende iemand het topic 'speciekuip als vijvertje' en in dat topic ontstond er een discussie over de risico's van een vijver in de tuin terwijl je kinderen hebt. Een ander lid kwam met een aantal voorbeelden die zij veel te risicovol vond. Ik zelf vind de risico's voor mijn  kinderen in onze tuin wel te doen. Ik vind wél dat iedere ouder dat zelf moet inschatten, ik kan en wil ook niet voor een ander bepalen of dat goed gaat, hun kind bij een vijver. Ik weet hoe mijn kinderen reageren op bijvoorbeeld een "kieker" of een "belle". Ook weten ze dat ze rustig moeten lopen als ze de vijver over gaan.

Maar toch....Iemand noemde me naief, in het topic. En misschien heeft ze ook wel een beetje gelijk. Ik heb wat gezocht op internet, naar cijfers van verdrinkingen in vijvers door kinderen. En eerlijk is eerlijk; ik ben er wel een beetje van geschrokken. Zo kwam ik er via de website van het CBS achter dat;

  • De doodsoorzaak 'verdrinking' is vooral onder peuters (2-4 jaar) relatief belangrijk. Bijna één op de tien sterfgevallen bij peuters is het gevolg van verdrinking. In negen op de tien gevallen is sprake van zogeheten accidentele verdrinking. In een klein aantal gevallen spelen verkeersongevallen en moord een rol. (Mijn kinderen zitten beiden in deze categorie)
  • De kans op verdrinking is het grootst bij kinderen van 2 jaar. Het gaat om circa 3 sterfgevallen per 100 duizend kinderen per jaar. Na aangeboren afwijkingen en meningitis is verdrinking de derde belangrijke oorzaak van overlijden onder kinderen van 1 jaar. (Mijn dochter is 2 jaar)
  • Bij jongetjes van 2 tot 5 jaar is verdrinking zelfs de voornaamste doodsoorzaak. (Mijn zoon is 4)

Ongeveer twee derde van alle gevallen van verdrinking bij kinderen vindt in of rondom het ouderlijk huis plaats. In de meeste gevallen gaat het om peuters die in een vijvertje in de tuin of water bij de woning zijn gevallen. Veel minder vaak zijn het oudere kinderen van 5 tot 10 jaar die niet of onvoldoende konden zwemmen en in open zwemwater of het zwembad zijn verdronken.

Kortom; statistisch gezien lopen mijn kinderen best veel risico. En ik had niet gedacht of verwacht dat het risico zó groot was. Gelukkig laat ik ze vrijwel nooit alleen in de tuin spelen en gelukkig zit er een tuinbreed hek op 1/3e van de tuin, zodat de vijver in principe afsluitbaar is voor de kinderen. Zo snel mogelijk maar een góed slot erop, want dat wat er nu op zit kunnen ze heel makkelijk openkrijgen.



PS: Deze blog verscheen vandaag ook op Viva.nl

dinsdag 22 juni 2010

Schrikvogel

Had ik vorige week nog een dip in de tuinmotivatie, nu is het geloof ik weer helemaal terug. Gelukkig is man ook weer aardig opgeknapt (griepje) dus die is begonnen met het eruit halen van de stenen van de oprit naast het huis.



De helft is er nu uit en ligt nu bij de vijver, de rest moet er nog uit vóór zaterdag, want dan komt er een lading siergrind te liggen (krijgen we via een collega). In de rest van de voortuin komt ook grind (met waarschijnlijk wat Italiaanse cipressen tegen de inkijk) maar dat pakken we later aan.

Er is gestart met de aanleg van het terras bij de vijver! We kunnen dus deze zomer al heerlijk op de schommelbank bij de vijver zitten, hoe romantisch ;-) Het ligt lekker hobbelig en dus absoluut niet waterpas, maar dat past heel goed bij de tuin (mooi excuus he?). Het moet nog een beetje aangeslagen worden met een rubberen hamer, dus het wordt nog wel wat platter. Morgen weer verder met het terras, misschien komt het morgen al wel af!


Verder hebben we afgelopen weekend weer eens een pakjes-uitwisseling gedaan met broerlief. Hij woont nog in Nederland en bestelt in Duitsland wel eens dingen wat bij ons afgeleverd wordt, en wij bestellen in Nederland regelmatig wat bij hen afgeleverd wordt. Gelijk een grote bak sla uit eigen tuin meegegeven (die goedgekeurd is! :-D ).

De dag ervoor zag ik een paar luizen op de sla....grrrr! Via een andere moestuinierster kreeg ik deze link; http://madamezsazsa.blogspot.com/2008/05/jeuj-een-oorworm.html en dus heb ik die vandaag even in elkaar geknutseld omdat ik natuurlijk wel van biologisch tuinieren (en dus bestrijden) hou;


Binnenin zit een dik stokje met daaraan een touwtje (dat weer naar buiten gaat en je gebruikt voor het ophangen). Daaronder zit een handvol stro, lichtjes omwikkeld met touw zodat het een beetje bij elkaar blijft.


Vanmiddag nog maar even creatief met de kindjes geweest, en dat resulteerde hierin:


Zoon noemde ze de schrikvogels :-))))
Morgen nog even oude cd's aan een touwtje binden (dat schijnt te helpen tegen vogels) en dan in het midden van de moestuinbakken een lange stok prikken met daaraan 1 oorworm-huisje en 1 cd. Hopelijk zijn we dan snel verlost van de luizen en de vogels die mijn jonge plantjes opeten. Ook de aardbei-potten zullen één of twee cd's aan een stok krijgen.

Sinds een week of twee krijgt de vijver een rode drab aan de oppervlakte, bij het waterdrieblad. Het lijkt wel op een soort alg....maar nog geen idee wat het is. Het verschijnt alleen als het een zonnige dag is (zoals bv vandaag). We hebben het al een aantal keer van de vijver afgeschept met een visnet. Was het de dag(en) erna niet zulk mooi weer, dan bleef het ook weg. Binnenkort maar eens zoeken op internet wat het kan zijn.

zaterdag 19 juni 2010

Ochtendregen

En wat lekker ruikt dat! Frisse ochtendregen in de tuin, heerlijk om er even in te lopen....














vrijdag 18 juni 2010

Voortgang moestuin!

Januari 2009 - kippenhok

Januari 2009 - tussen kip en speelhuis

Mei 2009 - oud kippenhok (links naast alle struiken staat het speelhuis)

Maart 2010 - tussen kip en speelhuis

Maart 2010 - waar de kippen komen

Mei 2010 - moestuin

Juni 2010 - moestuin

Juni 2010 - tussen kip en speelhuis

Voortgang tuin!

Februari 2009 (oké winter....)


En vandaag gemaakt;


Ik vond het best een groot verschil, daarentegen weet ik natuurlijk ook hoeveel werk er in zit ;-)

woensdag 9 juni 2010

Regen doet groeien

Vandaag heeft de tuin weer de broodnodige dorstlesser mogen ontvangen. Het was ook hard nodig, want de grond wat kurkdroog. Helaas had het wel als gevolg dat ik vandaag niet zo heel veel heb kunnen doen. Heb dus ook eens lekker op de bank gehangen vandaag, met mijn nieuwe boek "Zelf Geoogst" (zie hier: http://www.kookboekenshop.nl/productpage.php?id=148 ). Ik vind het een aanrader! Op een prettige manier geschreven, helder uitgelegd en zeer makkelijk te volgen. Ook de recepten zijn voor het grootste deel zeker recepten die ik wil gaan uitproberen (bietencarpaccio, courgetteplaattaart, etc).

Tussen de buien door ben ik nog lekker even naar het tuincentrum gefietst. De peulen hebben dringend bonenstokken nodig, dus die heb ik gekocht. En ook nog watermunt (had ik al, maar groeit niet zo hard in de vijver dus ik heb er een plantje bij gekocht), zaadjes voor spinazie, basilicum met rode bloemen (thaibasilicum Siam Queen), perzikbladklokje (wit), margrieten (vind ik zo mooi.... :) ) en komkommerkruid. En nog deze vier:

Verder kwam ik nog planthoedjes tegen! Van een mede-moestuinierster (zie http://bustani.webs.com/detuinweblog.htm ) had ik er van gehoord en ik heb ze gelijk meegenomen. 12 voor 12 euro, koopje toch?! Kan ik volgend jaar mooi vroeger beginnen met zaaien/uitplanten!



Vanavond was het gelukkig droog dus heb nog tot vrij laat in de tuin gewerkt. Konijnen voorzien van een schoon hok, ondertussen nadenkend over hun nieuwe hok. Dat wil ik zelf gaan maken, maar heb nog niet zo'n goed idee van hoe ik het wil hebben :)

Verder rondom de konijnenhok en ren het onkruid weggehaald, zodat er weer ruimte is voor gras. Ik kwam nog een hosta tegen, die heb ik laten staan zodat die in het najaar verplaatst kan worden.

Voor de ren, in het gras, was het 1 grote zooi van onkruid, dode lavendelplantjes en kamille. Ik heb dat opgeschoond (lees: alleen de kamille bleef staan) en daar de tijm en citroenmelisse die ik nog over had geplant. Daartussen heb ik nog wat eetbare dingen gezaaid voor de konijnen, namelijk dille, basilicum, peterselie en  worteltjes. Kunnen ze lekker aan knagen vanuit de ren ;-)

Als het morgen droog blijft, zal ik een foto maken van de ren en het hok. Ik hoop dat ik dan ook nog kan beginnen met het verleggen van het tegelpad.

maandag 7 juni 2010

Superzachte sla en een moespoes

Vandaag weer voornamelijk foto's, want niet zo veel gedaan buiten.
Vanavond nog het laatste stukje van de rozentuin afgemaakt..... zo was het voor de tijd:


En zonder onkruid, met een nieuwe rand erom heen (grote tegels hierboven zijn er helemaal uit, dat pad gaan we opnieuw leggen van vijver tot moestuin) ziet het er zo uit:


                                                    

Nu nog wat meer rozen erin (ook niet alle nieuwe hebben het overleefd helaas...).

Vandaag weer lekker sla en radijsjes uit eigen tuin gegeten. En het verschil met winkel-sla was uiteraard te proeven en te voelen. Bij het afsnijden voelt het al fluweelachtig, en zo smaakt het ook, superzacht :)




De spinazie begon flink omhoog te schieten dus die heb ik ook geoogst vandaag.

Verder kwam ik er achter dat Abel de moestuinbakken tot zijn nieuwe slaapplaatsen heeft gebombardeerd..... niet zo heel erg fijn omdat alles zo plat gaat liggen ;-) Abel is dus vanaf vandaag de moespoes;

Nog wat foto's van de nu in bloei staande planten (van boven naar beneden: glansmispel, rode brem, vingerhoedskruid en waterlelie).




zondag 6 juni 2010

Genieten

Genieten! Dat is wat we de afgelopen week hebben gedaan. Genieten van het weer, genieten van de kikkers, genieten van de tuin, van de knoppen die op knappen staan, de kinderen die lekker in de zon speelden, vlinders, libelles, waterjuffers.....

Toch ook nog wel een beetje gewerkt in de tuin;
-rozentuin onkruidvrij + nieuwe borderrand
-tegelpad van vijver naar moestuin weggehaald (komende week opnieuw leggen)
-berenklauw verwijderd (nog een klein stuk te gaan)
-helft van het hekwerk voor de kippen staat
-stuk grond waar kippen komen onkruidvrij gemaakt + ingezaaid
-stuk tuin gemaakt tussen kippen en speelhuis

Verder vooral ook veel foto's gemaakt!

























Komende week op de planning:
- vlindertuin onkruidvrij maken 
- grindpaadje bij prieeltje weghalen (komt een afscheiding van het hoofdpad naartoe -> grind gaat om het prieel heen erbij voor de afwatering)
- pad opnieuw leggen van huis naar moestuin
- alle berenklauw uit grasveld

Eventueel nog;
- terras vijver
- hosta's verplaatsen (als het wat minder warm is)